הפעולות הכי חשובות לפני פתיחת עסק

מאת: רואה חשבון אורן שומינוב

הפעולות הכי חשובות לפני פתיחת עסק - שומינוב - לוי משרד רואי חשבון

אז אחרי שנים של התלבטויות, החלטת לפתוח עסק. אולי אפילו עבדת כשכיר במקום מסוים ואמרת לעצמך שאתה יכול לעשות את העבודה הזאת בעצמך מבלי שהמעסיק יעשה רווח "על הגב שלך".

אז רגע.

רגע לפני שפותחים עסק חדש ועוזבים את מקום העובדה או בכלל פותחים עסק (גם אם לא עזבת מקום עבודה), רצוי לדעת מהם הצעדים הכי חשובים שצריך לעשות לפני שפותחים את העסק.

כדי לעשות לך קצת סדר בבלגן הרמנו את הכפפה ואיגדנו עבורך את עשרת הפעולות הכי חשובות שצריך לבצע לפני שפותחים עסק חדש.

1.כתיבת תכנית עסקית לעסק חדש – האם יש לך תכנית מסודרת?

אתה יודע איך אתה הולך להביא לקוחות? האם יש לך תכנית שיווקית? האם אתה יודע מיהם רשויות המס? איך מתנהלים מולם?  לפתוח עסק זה קל. השאלה היא מה עושים ביום שאחרי? איך מביאים לקוחות? איך מספקים את השירות? האם יש לך טכנולוגיה שתתמוך בך? האם תגייס אוטמציות?

אז רגע לפני פתיחת העסק, תבנה תכנית עסקית לעסק. התוכנית העסקית צריכה להתייחס לכל אחד מהחלקים בעסק – משלב השיווק דרך הניהול השוטף וכמובן הגדרת היעדים ודרכי הפעולה בכדי להגיע אליהם

2.פתיחת תיק במע"מ- עוסק פטור, מורשה או בכלל חברה בע"מ?

כל עסק הוא שונה. לפעמים רוצים "להתחיל בקטן" ולפתוח עוסק פטור אבל החוק לא מתיר לפתוח עוסק פטור באותו תחום.

לפעמים רוצים לפתוח עוסק מורשה אבל מדובר בתחום עתיר סיכונים ועתיר בכסף שההמלצה היא בכלל לפתוח חברה בע"מ.

רגע לפני שמחליטים על פתיחת עסק, כדאי להתייעץ עם רואה חשבון ולהבין איזה סוג התאגדות הכי מתאים לך.

3. פתיחת תיק במס הכנסה

כמו שהיינו שכירים, גם בתור עצמאיים עלינו לשלם מס הכנסה. מס ההכנסה מחושב מתוך הרווח שלנו (הכנסות פחות הוצאות). מיד עם פתיחת העסק במע"מ, יש לפתוח תיק במס הכנסה ולקבוע שיעור מקדמות מס שיש לשלם כל חודשיים (או כל חודש לעסקים וותיקים וגדולים יותר).

4. פתיחת תיק בביטוח לאומי

גם בביטוח לאומי יש לפתוח תיק של עצמאי ולשלם מקדמות ביטוח לאומי כל חודש.

כאשר פותחים תיק עצמאי בביטוח לאומי יש לשים לב לסוגי ל- 2 סוגי הגדרות: עצמאי ו- עצמאי שאינו עונה להגדרה. כל הגדרה תגרור תשלום שונה של מקדמות. גם כאן כדאי להתייעץ עם רואה חשבון.

5. ביטוח אחריות מקצועית – להקטין את הסיכונים

בהרבה מאוד תחומים יש סיכונים מקצועיים. לצערי, לא כל עצמאי שפותח עסק יודע מהם הסיכונים בתחום העסקי שלו. יש להיוועץ עם סוכן ביטוח ולבדוק אם יש לבטח את עצמך בביטוח אחריות מקצועית. במקרה של תביעה, הנזק הכספי יכול להיות במימדים הרסניים לאותו עצמאי.

6. שיווק מפה לאוזן? כדאי שתחשבו שוב

רשתות חברתיות- אני רואה המון בעלי עסקים שבונים רק על שיטת שיווק "פה לאוזן". חבל, יש כל כך הרבה אפשרויות היום. תפתח פרופיל בלפחות 3 רשתות חבריות ותתחיל לשווק את העסק שלך.

7. שיווק, שיווק ושוב שיווק

בהמשך ישיר לסעיף הקודם. עסק לא יכול להתקיים ללא שיווק. הרבה מאוד עצמאיים הם מאוד פסיביים בכל מה שקשור בשיווק וגיוס לקוחות ומחכים שתגיע להם עבודה.

אנחנו נמצאים בעולם תחרותי מאוד. בכל תחום יש הצפה מאוד גדולה ולכן חייבים להתבלט כדי שלקוחות יגיעו וייקנו את המוצרים או את השירותים שלך.

שאני מתכוון לשיווק אני לא מתכוון לפוסט בפייסבוק פעם בשבוע. שיווק זה יום יומי.

צריכות להיות בעסק לפחות 5 קרנים שיווקיות. לא להסתמך על מקור שיווק אחד. יש המון פלטפורמות שיווק וצריך לבחור את הנכונות ביותר לעסק.

8. אל תפתח עיסוק אלא עסק

80% מבעלי העסקים הם עסק של איש אחד. יש להם תחום מומחיות/ מקצוע ואותו הם עושים. הם המתפעלים של העסק. עושים שיווק, מכירות, שירות לקוחות, גבייה, פיננסים. הם עושים הכל. אחרי מספר שנים של אותה עשייה- more of the same, מגיעה שחיקה. חוסר רצון לעבוד. בדר"כ גם מגיעים לתקרת זכוכית ולא רואים שום התקדמות.

למה זה קורה?

כי בעל העסק נשאר באותו עיסוק ולא התפתח. לא פיתח מוצרים חדשים. לא גייס עובדים. לא בנה מנגנון- הכל תלוי בו. אפילו לטוס לחו"ל הוא לא יכול כי העסק לא ייתפקד. אם בעל העסק לא נמצא אין עסק. זה לא עסק אמיתי אלא עיסוק. אז העצה שלי- תבנה עסק אמיתי עם עובדים, מנגנון משומן שלא הכל תלוי בך.

9.תבינו את המספרים של העסק

רוב בעלי העסקים, אם אני אשאל אותם מה המחזור השנתי שלהם, הם לא יידעו לענות לי.

הרבה מאוד מבעלי העסקים פשוט לא מכירים את המספרים של העסק שלהם. השוטף שוטף אותם והם לא באמת יודעים מה העסק שלם עושה. חובה לעקוב אחרי המספרים כדי להתייעל, להשתפר ולגדול.

דרך טובה להבין את המספרים של העסק היא לקרוא את הספר "להבין, לשלוט, להרוויח"

10. להתייעץ, לשאול ולגדול

אין מה לעשות, אבל בהנחה שאין לך אבא עשיר, סביר להניח שאף אחד לא לימד אותך איך להצליח בעסקים. זה שפתחת עסק זה לא אומר שיש לך עסק אמיתי ובטח ובטח לא עסק מצליח. חייבים כל הזמן להשתפר ולגדול (בעולם של היום מי שלא גדל הולך לאחור) וחייבים לרכוש מיומנויות חדשות.

אז מה עושים?

לוקחים יועצים שיוכלו לעזור לך ותת לך את הכלים כדי שתצליח ולא תהיה חלק מהסטטיסטיקה העגומה של עסקים בישראל.

מאחל לך המון בהצלחה בפתיחת העסק החדש

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן